Om du bor i en vanlig bostad med normal storlek klarar du dig bra på grundprodukterna för städning som är: dammsugare, golvmopp, dammvippa och rengöringsmedel. Bor man lite större kan det vara lämpligt att installera en centraldammsugare istället för att släpa runt på dammsugaren överallt. En centraldammsugare har en central där allt damm samlas, den har flera ingångar runt om i huset så att man kan komma åt att dammsuga överallt. En centraldammsugare är smidig när man har installerat den men den kostar mer än en vanlig dammsugare att införskaffa och det tar lite tid att installera den.
Jobbar man som städare eller bor man väldigt stort är det väldigt bra att ha en städvagn som man förvarar städmaterialet i. Ska man städa stora lokaler är det till och med aktuellt att skaffa städmaskiner, bland annat maskiner som kan polera golv.
Städmaterial som du har användning för:
– Dammsugare.
– Golvmopp.
– Hink.
– Dammvippa.
– Borstar.
– Dammborste.
– Skurblock.
– Skursvampar.
– Sopar.
– Sopset.
– Matsop.
– Golvraka.
– Vaskrensare.
– Slaskrens.
– Spackelskrapa (för att ta bort tuggummin etc.)
– Fönsterputs.
– Städhandskar.
– Sprayflaskor.
– Stegstol (så att man kommer åt överallt.)
Kolla in den här broschyren från hygienteknik för att skapa dig en uppfattning om vad det finns för olika typer av städprodukter som man kan ha hjälp av när man städar: PDF.
Fönsterskrapa
Det är viktigt att man har en bra fönsterskrapa när man putsar sina fönster. Det är fördelaktigt om man har fönsterskrapor i olika storlekar, en för de större fönstren man har samt 2 för de fönstren som är mindre, det är nämligen viktigt att man får till rätt rörelse när man skrapar bort vattnet från sina fönster med fönsterskrapan annars blir det lätt märken av dina drag, och det kan hända att dina stora fönsterskrapa är för stor för dina små fönster, så se till att ha fönsterskrapor i flera storlekar. En fönsterskrapa kan man köpa på matbutiken eller på bensinmacken.
Fönsterputs
När man putsar sina fönster är det viktigt att ha ett bra rengöringsmedel så att alla fläckar och smuts som har samlats på fönstret åker bort. Det enklast och kanske även det bästa medlet är diskmedel blandat med vatten. Är smutsen envis kan du behöva något starkare som ättikssprit, kolla också i din butik efter fönsterputsmedel det finns många medel som är speciellt anpassade för att klara av svåra smuts angrepp på fönster.
Anlita företag
Letar du efter ett städföretag som kan tvätta dina fönster så kan du enkelt använda vårat formulär för att komma i kontakt med städfirmor som kan lämna offerter på tvättning av dina fönster.
Kom ihåg att inte putsa dina fönster i direkt solljus och använd en fönsterskrapa och papper för att torka av.
Vill du lära dig mer om någon bra teknik att använda när du tvättat fönster så kan du lära dig en del matnyttigt i det här klippet:
Rengöringsmedel
Rengöringsmedel kommer väl till hands när man vill få bort fläckar och smuts. Rengöringsmedel i sig är samlingsnamnet på de olika medlen som används för att göra rent olika saker. Hit hör exempelvis diskmedel, tvättmedel, fettlösningsmedel, fönsterputs och många fler. Ämnet som gör rengöringsmedel så effektiva är tensider. De består av fler kemikalier än så och de är därför miljöfarliga. Får du någon gång rengöringsmedel över så ska det lämnas in till farligt avfall på den kommunala soptippen.
Skurhink
En skurhink kommer till nytta när du ska skura golvet eller om du behöver något att fylla vatten i av någon annan orsak. Skurhinkar är billiga och kan köpas på nästan alla större mataffärer. Cirka 20-30 kr får du räkna med att lägga ut. En vanlig skurhink kan ta 10 liter och tål cirka 90 grader. Det finns speciella skurhinkar som har plats för urvridare som används när man moppar golvet moppar golvet, dessa skurhinkar är större och kan innehålla mer vatten.
Städhandskar
Städhandskar kan vara bra om du ska grovstäda såsom göra rent avlopp eller använda starka kemikalier. Jobbat man som städpersonal så är städhandskar nästan ett måste då man utsätts för så mycket smuts, det är speciellt känsligt att få smuts och bakterier på händerna då vi ofta kliar oss i ögonen eller petar oss i munnen, om man gör det och precis har städat så blir man utsatt för mängder med bakterier och riskerar då att bli väldigt sjuk. Att använda städhandskar skyddar dina händer mot bakterier och även mot starka kemikalier.
Städhandskar tillverkas i vinyl, plast eller latex och kostar cirka 15-30 kr per par.
En liten kostnad för att skydda dig mot bakterier och för att hålla dina händer rena och fräscha även fast dem utsätts för grovjobb.
Mopp
En mopp är bra när man ska göra rent golvet. Det finns två olika typer av moppar, dels de som används när man tvättar golvet med vatten och rengöringsmedel, den andra typen av moppar används på torra golv och används för att samla upp damm. När man tvättar golvet används en hink med urvridare, den här typen av mopp kallas ofta för svabb. En sådan mopp har ett skaft med tygremsor längst ner. En mopp som används för att ta bort damm från golvet har en längre del längst ner på skaftet där man fäster en tyg remsa.
Läs också:
https://flyttstädning24.se/
https://flyttstädning24.se/hemstadning/
Dammsugare
En dammsugare är hemmets bästa vän med förutsättning att den används, det brukar ju vara lite si och så med det. Men i vilket fall i den här artikeln har jag tänkt att berätta lite om vilken dammsugare man bör sikta på att köpa.
De två stora faktorerna som avgöra ditt köp av dammsugare är din budget samt storleken på bostaden. En dammsugare kan kosta mellan 700 kr och upp till 5000 kr. Centraldammsugare kan kosta lite mer än så plus att du måste lägga ner tid på att montera och installera en centraldammsugare, i vilket fall så kostar en sådan från 3000 kr och uppåt 10 000 kr beroende på modell och fabrikat.
Det första steget är givetvis att bestämma dig för hur mycket du vill lägga ut på din dammsugare.
Bor du i en enrumslägenhet klarar man sig bra med en väldigt billig dammsugare, runt 1000 kr är lagom att lägga ut. Bor du större men bor ensam så fungerar en billig dammsugare lika bra även där. Problemet med de billigare varianterna är att deras sugförmåga inte är lika bra som hos de dyrare varianterna. Därför blir det väldigt påfrestande att dammsuga en stor bostad med en dammsugare som inte får med sig smutsen och dammet på första vändan.
Har du få eluttag i din bostad bör du se till att välja en dammsugare med rätt räckvidd. Sladdlängden brukar variera mellan olika varianter från 8 meter till 13 meter är de vanligaste måtten.
Jämför priser på dammsugare
Om du vill jämföra priser på dammsugare kan du använda prisjämförelsesajten pricerunner. Klicka på bilden nedan för att komma till sidan.
Hur fungerar en dammsugare?
En elektrisk motor försörjer hela mekaniken med kraft och skapar ett insug, en dammsugarpåse placeras framför insuget och har kraft att suga igenom påsen och sedan ut i röret och skaftet för att sedan suga upp smuts och damm i munstycket. Allt damm fastnar i påsen som enkelt kan bytas ut när den är full.
Vad väger en dammsugare?
En dammsugare väger mellan 2-6 kg.
Den första dammsugaren avsedd för hemmet på 1900-talet vägde 14 kilo.
Ljudnivåer
Ljudnivåer mäts i db som står för decibel.
De flesta dammsugarna brukar ligga runt 70 db vid användning.
Självgående dammsugare.
Det har sedan ett tag tillbaka funnit självgående dammsugare, de är ofta runda och är programmerade för att undvika objekt och efter ett visst schema dammsuga rent din bostad. De sparar dig givetvis tid men vissa säger att de helt enkelt inte kan ersätta den mänskliga effektiviteten, man får helt enkelt avgöra själv. Lite häftigt är det i vilket fall.
En självgående dammsugare kostar från 1500 kr – 8000 kr.
Kolla in det här häftiga testet av en robot dammsugare.
Uppackning och testning av ny dammsugare.
Dammsugarpåsar
Att köpa rätt dammsugarpåsar är svårt om man inte har gjort det förut, det känns som det finns 100-tals olika varianter att välja på och man måste välja rätt för att påsarna ska passa just ens egna modell på dammsugaren.
Lyckligtvis finns det bra söktjänster på de hemsidor som säljer dammsugarpåsar. Att få fram en dammsugarpåse som passar ens dammsugare blir en fröjd. Först och främst ska du känna till vilket märke din dammsugare har. Efter det måste du känna till namnet på modellen eller modellnumret, den här informationen står oftast under själva tillverkarnamnet, om det inte står där så står det i de pappren som följde med när du köpte den eller under själva dammsugaren. Har du inte kvar dina papper? Då är det bästa sättet att göra en bildsökning på Google efter märket på din dammsugare och sedan klicka på en bild när du känner igen din modell, chansen att modellnamnet står på den hemsidan där bilden finns är stor eftersom att det förmodligen tillverkaren som har lagt ut bilden eller någon annan som skriver information om just den dammsugaren.
När du har modellnamnet kan du enkelt hitta dammsugarpåsar som passar vare sig du ska köpa i en butik eller på internet. En bra hemsida som säljer dammsugarpåsar med fri frakt är Dammtussen.se. De har en enkel struktur på hemsidan som är lätt att förstå sig på och de har varit verksamma i över 12 år. Helt klar en utav de ledande försäljarna av dammsugarpåsar.